Tot ce trebuie să știți despre Sărbătoarea Paștelui în Spania


paste-spania
Sărbătoarea Paștelui este considerată una dintre cele mai importante sărbători din Spania și, iată, se apropie cu pași repezi. 

În 2023, săptămâna Paștelui se va desfășura incepand cu data de 2 aprilie, cu Vinerea Mare pe data de 7 Aprilie și Duminica Paștelui care va fi pe 9 Aprilie. Vinerea Mare (7 Aprilie) este o sărbătoare națională în Spania, ceea ce înseamnă că mulți spanioli au o perioadă de vacanță pentru a petrece timp cu prietenii și familia și pentru a sărbători.

Având în vedere acest lucru, veti afla tot ce trebuie să știți despre sărbătorirea Paștelui în Spania:

Ce se întâmplă în timpul Paștelui în Spania
Dacă petreceți Paștele în Spania, atunci veți auzi deseori despre Săptămâna Mare (sau Semana Santa), care este cea mai mare sărbătoare religioasă a anului din țară. 

Pe lângă faptul că se bucură de timp liber de la serviciu și mănâncă mâncăruri delicioase, așa cum fac atât de mulți oameni din toate țările în perioada Paștelui, în Spania oamenii ies, de asemenea, pe străzi pentru a vedea și a se bucura de parade și procesiuni elaborate. 

Acestea sunt cunoscute și sub numele de procesiuni de penitență și sunt organizate de Cofradia, sau frății, care sunt active și găzduiesc aceste parade tradiționale încă din Evul Mediu.

Membrii frăției din fiecare oraș vor defila de la biserica de care aparțin până la catedrala orașului, în timp ce grupul urmează o cruce uriașă care este purtată în fața procesiunii. 

Alte elemente ale procesiunilor de Semana Santa includ:

● Fanfare live care cântă muzică religioasă pentru a însoți paradele;
● Bărbați care poartă haine tradiționale cunoscute sub numele de capirote. Acest costum constă dintr-o pălărie conică înaltă care acoperă fața și o robă cu centură. Din păcate, hainele arată similar cu cele purtate de Ku Klux Klan, dar nu au absolut nimic de-a face cu această facțiune. În schimb, aceste persoane fac pocăință și își ispășesc păcatele: fețele lor sunt acoperite astfel încât să poată merge prin oraș fără să-și dezvăluie identitatea.
● Femeile poartă și costume tradiționale, care aproape întotdeauna înseamnă purtarea unei mantile/pelerine: acesta este un voal de dantelă neagră.
● Participanții la parade vor duce sculpturi, înfățișând de obicei pe Isus sau Fecioara Maria, care sunt adesea creații ale unor artiști spanioli renumiți. Sculpturile sunt acoperite cu flori și lumânări, creând atmosfera festivă a evenimentului. Multe frății dețin și au păstrat sculpturile de sute de ani.


Cele mai bune parade de Semana Santa din Spania


Veți găsi parade pentru Săptămâna Mare în toată țara, atât mari cât și mici:

1. Pentru o experiență plină de farmec, vizitați Andaluzia. 
Orașele Sevilla, Granada și Malaga își sărbătoresc toate influența flamenco ca parte a sărbătorilor de Semana Santa și acestea sunt o mare atracție pentru turiști. Sevilla organizează unele dintre cele mai mari procesiuni din Săptămâna Mare, inclusiv dimineata devreme (La Madruga - în zori), o serie de procesiuni care au loc în timpul nopții de Joia Mare și în dimineața Vinerii Mari.
2. Iubitorii de istorie se vor bucura de parada din Zamora, care este cea mai veche sărbătoare din Spania. În timpul Săptămânii Mari, până la 300.000 de oameni vizitează orașul pentru a vedea parada antică.
3. Dacă doriți un eveniment mai sumbru, autentic din punct de vedere religios, atunci mergeți la Castille La Mancha, unde evenimentele de Semana Santa au un ton mai serios.
4. Iubitorii de artă ar trebui să se îndrepte către procesiunea din Valladolid. Muzeul Național de Sculptură al orașului donează peste 100 de imagini pentru a fi folosite în timpul procesiilor, ceea ce o face una dintre cele mai artistice parade din Spania.

Când căutați locul potrivit pentru a sărbători Semana Santa, trebuie să știți că nu toate regiunile sărbătoresc în același mod: procesiunile mari nu sunt obișnuite în Catalonia, de exemplu.

Ce poți să mănânci în Spania în perioada Paștelui

Iată câteva dintre cele mai populare dulciuri care sunt savurate în mod tradițional în Spania în timpul Săptămânii Mari:
● Torrijas sunt un deliciu dulce format din pâine care este înmuiată în lapte și ou, apoi prăjită și servită cu zahăr sau miere. Puteți cumpăra acest fel de mâncare popular în toată Spania în timpul Săptămânii Mari.
● Pestinos sunt bile de aluat cu aromă de susan care sunt prăjite apoi glazurate cu miere sau zahăr. În timp ce acestea sunt consumate în toată Spania în timpul Săptămânii Mari, sunt deosebit de populare în Andaluzia.
● Monas de Pascua sunt prăjituri tradiționale de Paște în Catalonia și Valencia: prăjituri dulci acoperite fie cu ouă fierte, fie cu ouă de ciocolată.

Te gândești să vizitezi Spania în perioada Paștelui?

E firesc să călătorești. Echipa Zboaragratis te ghidează și îți pune la dispoziție cele mai faine călătorii, la cele mai bune prețuri. Ia bagajul și hai cu noi, oricand, în vacanță! 

Noi te putem ajuta!
SOURCE AND TAGS